Dagje mee met Van Gelder.

Als opleidingsinstituut staan we graag dicht bij de praktijk. Daarom ga ik als opleidingsadviseur Verkeer ook wel eens mee naar de werkvloer. Deze keer mocht ik mee met Dion Vorrink van aannemingsmaatschappij Van Gelder.

Rond half 8 meldde ik me bij Van der Valk Hotel de Witte Bergen: een praktische plaats om te carpoolen. Dion stond al te wachten dus we konden direct vertrekken naar Putten. Omdat het verkeer ons meezat, waren we vroeger dan gepland in Putten aangekomen en was er dus tijd voor een bak koffie. Tijdens de koffie vertelde Dion me hoe hij bij Van Gelder terecht was gekomen en wat zijn werkzaamheden als inspecteur garantiewerken zijn. Na de koffie vertrokken we naar een weg om deze te controleren op eventuele asfaltschade.

De garantie van dit project zou binnenkort verlopen en er diende een eindinspectie plaats te vinden voor de definitieve overdracht aan de opdrachtgever. Dion beoordeelde eerst of we veilig de weg op konden gaan. Veiligheid staat immers hoog in het vaandel bij van Gelder. Nadat de verkeersmaatregelen veilig werden bevonden, heeft Dion een gedetailleerde visuele inspectie gedaan op het stuk waar Van Gelder 5 jaar geleden het asfalt had vervangen.

Nadat we deze weg hadden geïnspecteerd op eventuele rafeling, stroefheid, mechanische schades en scheurvorming vervolgden we onze reisnaar Zwolle. Daar hebben we eerst even gegeten.

Na de lunch hebben we een rijdende schouw gemaakt van een net opgeleverde weg in Zwolle om te zien hoe deze er op dat moment bij lag. Hiervoor wordt een camera gebruikt die op de auto is gemonteerd. We reden de weg af, terwijl we met de camera opnamen maakten. Gezien het feit dat er een bouwplaats in de buurt lag en hierdoor zwaarder verkeer over de weg heen zou gaan rijden dan waarvoor de weg is ontworpen, zou er op termijn schade aan het asfalt kunnen ontstaan. Schade door oneigenlijk gebruik en/of schade als gevolg van externe factoren zijn niet voor het risico van de aannemer, wel vaak geldt hier wel de aantoonplicht Vandaar dat garantiewerken met enige regelmaat worden geschouwd.

Na het vastleggen van de nulsituatie van deze weg, redenen we weer richting Hilversum en daar stond mijn auto weer op me te wachten. Dion, nogmaals bedankt voor het mooie inkijkje in je werkzaamheden en de praktijk.

 

Geschreven door:
Gerwin Mulder
Directeur