Vanaf 3 weken voor de start van de opleiding wordt het lesmateriaal toegezonden. Dit geldt echter niet voor alle opleidingen. Check daarom de bevestigingsmail of uw lesmateriaal vooraf wordt toegestuurd of dat dit op de eerste lesdag wordt uitgereikt door de docent.
Er geldt een Permanente her- en bijscholing (PHB) voor drie domeinen:
Voor iedere BOA opleiding en PHB module zijn meerdere examendata vastgesteld door ExTH. U kunt dus meerdere keren herexamen doen. Hoe vaak u mag herkansen gaat in overleg met uw werkgever en ExTH.
Het BOA getuigschrift is maximaal 5 jaar geldig.
Wanneer u binnen 1 jaar na het behalen van het getuigschrift de opsporingsbevoegdheid aanvraagt, krijgt u 5 jaar bevoegdheid vanaf de datum dat u beëdigd wordt. Vraagt u na het eerste jaar de opsporingsbevoegdheid aan dan wordt de datum waarop het getuigschrift behaald is aangehouden. U telt dus 5 jaar op bij de van het getuigschrift en tot die datum is de opsporingsbevoegdheid geldig.
De BOA examens worden afgenomen door het Examenbureau Toezicht en Handhaving (ExTH). Zij zijn te vinden via www.exth.nl.
Er bestaan drie soorten aanvraagformulieren:
Deze drie formulieren kunt u vinden op de site van Dienst Justis onder documenten. Check vooraf binnen uw organisatie welk formulier u moet gebruiken.
De Beleidsregels BOA kunt u vinden op de website van Dienst Justis bij documenten.
Om BOA te worden moet u eerst het BOA getuigschrift behalen. Dit getuigschrift kunt u behalen door een opleiding Basisbekwaamheid BOA te volgen het deel te nemen aan de examens Rechtskennis en Gespreks- & benaderingstechnieken.
Nadat u het getuigschrift behaald heeft kan de (toekomstige) werkgever een akte van opsporingsbevoegdheid aanvragen bij Dienst Justis (www.justis.nl). Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een vereiste voor het verlenen van de akte.