MONO, ongestoord onderweg!

Na de BOB-campagne tegen beschonken bestuurders is er sinds enkele maanden de MONO-campagne. Organisaties zoals Rijkswaterstaat, ANWB, Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland werken mee aan deze campagne. Die is bedoeld om het bellen en appen in het verkeer tegen te gaan en is opgezet omdat het aantal ongelukken door gebruik van de mobiele telefoons tijdens het rijden de laatste jaren fors toeneemt.

Iedereen kan op zijn of haar eigen manier MONO rijden. Voor de één werkt het om de telefoon helemaal niet te zien en voor de ander is het op stil zetten voldoende. Als dit niet lukt dan is er altijd nog de ‘niet-storen’ functie. Mensen met een Android toestel kunnen hiervoor een app downloaden in Google playstore. iPhones hebben een optie voor ‘niet storen tijdens het autorijden’ bij hun instellingen staan.

Helaas merken wij ook tijdens praktijkcursussen verkeersregelaar dat mensen vaker laat reageren op het stopteken van een verkeersregelaar, omdat ze tijdens het rijden met hun mobiel bezig zijn. Dit brengt soms de nodige abrupte remacties met zich mee.

En dit is niet het probleem van andere mensen. Ik moet mezelf ook leren om tijdens het autorijden niet met mijn telefoon te ‘spelen’. Maar ik zal hier vanaf nu beter op letten. Wie volgt?!

Geschreven door:
Gerwin Mulder
opleidingsadviseur Verkeer