Opleidingsadvies op afstand?

Gerwin Mulder is opleidingsadviseur Verkeer en wegbeheer en normaliter veel onderweg. Wat is er voor hem veranderd in zijn werk als opleidingsadviseur? Ik stelde hem een aantal vragen.

Hoe zag jouw werk er begin 2020 uit?

Begin 2020 was erg druk en interessant. Ik was veel bezig met wat ik het leukst vind om te doen: met de opdrachtgever aan tafel zitten om samen te kijken welke cursus het best aansluit bij zijn wensen en hierbij een mooi maatwerktraject te ontwikkelen. Het was soms zo druk dat we de vraag bijna niet meer aankonden en het leek een erg goed jaar te worden. Totdat het coronavirus de kop opstak.

Hoe ziet jouw werk er nu uit?

Tijdens de eerste weken van de coronacrisis was ik vooral druk met het omplannen van cursussen. 99% van de cursussen die in april/mei gepland stonden, werden verschoven naar het najaar. Op dit moment werk ik twee dagen op kantoor en de andere dagen vanuit huis. Ik heb hier een goede balans in moeten zoeken, want in eerste instantie liepen werk en privé erg door elkaar heen. Dit kwam o.a. doordat ik aan de keukentafel werkte en dat met een goedlachse zoon van bijna 5 maanden niet erg bevorderlijk was voor mijn concentratie. Daarom heb ik ervoor gekozen om een ‘werkkamer’ in te richten zodat ik geconcentreerd en gestructureerd kon werken. Op dit moment leg/onderhoud ik de contacten vooral via de telefoon en e-mail en maak ik af en toe gebruik van Microsoft Teams.

Wat is voor jou het belangrijkste verschil tussen toen en nu?

Het belangrijkste verschil dat ik op dit moment ervaar is feit dat het persoonlijk face-to-face contact tot het minimum is beperkt. Ik ben ervan overtuigd dat je alleen een goede werkrelatie opbouwt als je elkaar fysiek spreekt. Af en toe maak ik gebruik van Microsoft Teams waardoor je elkaar tijdens een gesprek ook kunt zien, maar ik zie het gebruik van dit medium echt als een stukje overbrugging en het is zeker geen vervanger van het persoonlijke klantcontact.  

Gerwin, bedankt! Meer informatie over NIVOO verkeer en wegbeheer? Kijk op www.nivoo.nl/verkeer!

Geschreven door:
Gert van Loenen
teamleider Opleidingsadvies