Een rijopleiding voor BOA’s, hoe zit dat?

Een rijopleiding voor BOA’s, hoe zit dat? Deze vraag krijgen wij regelmatig te horen. Dat is ook niet zo gek want tot dit voorjaar waren er helemaal geen rijopleidingen voor BOA’s. Er was natuurlijk wel de bekende slipcursus of de cursus schadepreventief rijden, maar er was nog geen echte rijopleiding die specifiek voor handhavers is bedoeld. Best gek, want handhavers hebben over het algemeen wel ontheffing van diverse artikelen uit het RVV 1990. Ook worden de dienstvoertuigen operationeel ingezet en zijn er steeds meer gemeentes die hun handhavingsvoertuigen laten uitrusten met een stoptransparant.

Nu denkt u misschien: ik heb toch een rijbewijs? Dat klopt en bij het behalen daarvan heeft u geleerd om veilig van A naar B te kunnen rijden. Operationeel rijden met een dienstvoertuig en het gebruik maken van ontheffingen vraagt echter specifieke vaardigheden. Hoe zit u in het voertuig, hoe rijdt u veilig door een woonwijk, hoe krijgt u meer overzicht en kunt u meer signaleren (tijdens de rijopleiding zult u zien hoeveel u gemist heeft onderweg)? Hoe begeeft u zich zo nodig vlotter door het verkeer, hoe keert u vlot en veilig om of hoe gebruikt u het voertuig om een veilige werkplek te creëren? Allemaal vragen die aan bod komen tijdens de basisrijopleiding module 1a en 1b. Daarnaast is er voor wat betreft schade en milieubewust rijden ook zeker nog winst te behalen!

En als we het hebben over het rijden met een stoptransparant, dan valt er helemaal nog wel wat bij te leren. Want wanneer gebruikt u nu zo’n transparant, in welke situatie gebruikt u hem aan de voorkant en wanneer aan de achterkant, op welk moment schakelt u hem in, wat is de reactie van de bestuurder die u wilt laten stoppen, hoe neemt u een ander voertuig mee naar een veilige stopplek en wat is een veilige stopplek? Allemaal zaken waar (niet voor niets) richtlijnen voor zijn opgesteld. Kent u deze richtlijnen?

Kortom, als u als BOA gebruikt maakt van een dienstvoertuig en u heeft nog geen aanvullende rijopleiding genoten, schrijf u dan snel in voor de eerstvolgende rijopleiding! Kijk op www.nivoo.nl/rijopleiding.

Rijdt u vaak op onverharde wegen? Neem dan ook een kijkje bij onze rijopleiding 4X4 veilig terreinrijden.

Geschreven door:
Arjen Schellingerhout
opleidingsadviseur Handhaving