Handhaven in de praktijk: Staatsbosbeheer

In het kader van Handhaven in de praktijk ben ik samen met collega Kees op bezoek geweest bij John Galjé van Staatsbosbeheer, district Utrecht. 

We hebben om 10:00 uur afgesproken in Baarn. Na de koffie (en de gevulde koek) gaan we op pad. 

De route is als volgt: Baarn, Lage Vuursche, Austerlitz en Leersum. 

Tijdens de autorit geeft John uitleg. Zo rijden we door het bos waarvan Staatsbosbeheer een gedeelte heeft aangeplant waar Kersbomen groeien. Als de bomen groot genoeg zijn, mogen de eigenaars de bomen zelf afzagen. Dat is een leuk evenement. 

Tijdens de autorit merkt John op: “Zag ik daar nou een auto?” Het blijkt echter een bekende te zijn en we vervolgen rustig de weg door het bos.

(Samen) werken
80% van de tijd is John daadwerkelijk buiten en richt hij zich op toezicht en handhaving. Daarnaast zijn er diverse overleggen met netwerkpartners.

In de praktijk werkt hij ook graag samen met die partners. Bijvoorbeeld met het Goois Natuurreservaat, Recreatie Midden Nederland, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten en de Provincie. Samenwerken in het hele gebied werkt erg goed: je neemt je bevoegdheid mee dus je kan optreden.

Gastheer
Voor 70% van de tijd is John gastheer, maar als het moet dan kan hij ook proces-verbaal opmaken. Het komt voor dat na het geven van een proces-verbaal er ruimte is om uit te leggen wat de reden is voor een bepaald verbod en waarom het belangrijk is om daarop te handhaven. Sommige gesprekken eindigen dan met een handdruk. We rijden door en komen een vrouw met een hond tegen, maar dat is geen probleem: hier mogen de honden los lopen.

Jagen
John vertelt over jagen:
Je mag jagen als er sprake is van minimaal 40 hectare grond c.q. jachtveld met een minimale breedte van 300 meter. Dit in verband met de veiligheid. Je moet dan wel in het bezit zijn van een jachtakte. Het is nodig om te controleren of alle jagers een akte hebben, omdat er ook gestroopt en zonder akte gejaagd wordt, vooral in het najaar.

Welke opleiding is nodig om boswachter te worden?
John is eerst hovenier geweest, heeft daarna bij de politie gewerkt en is nu boswachter. Netwerk en praktijkervaring blijkt heel belangrijk te zijn. John’s affiniteit met de natuur in combinatie met handhavingservaring passen goed bij deze functie. Om zelf boswachter te worden kunt u een opleiding Bos en Natuur volgen in Velp. 

John, bedankt en veel succes met je werk bij Staatsbosbeheer!

Geschreven door:
Gert van Loenen
Manager