Module 4 is een keuzemodule waarbij Cameratoezicht één van de keuzes is naar Dienstverlening en calamiteiten en de Drank- en Horecawet. Keuzemodule Cameratoezicht richt zich specifiek op de BOA’s die werkzaam zijn in de meldkamer en toezichthouden via de camera’s in de publieke ruimte.
Na het volgen van de PHB keuzemodule cameratoezicht en het succesvol afleggen van de examens ontvangt men het certificaat Cameratoezicht van het SVPB. Dit certificaat telt mee als vierde PHB module van domein I.
Het uitgangspunt van de cursus is de praktijkervaring van de cursisten. De te leren theorie wordt gehangen aan de 'kennis en ervaringskapstok' van de cursisten. Een voorbeeld om dit te illustreren is een filmpje van Youtube, van de afdeling cameratoezicht van de gemeente Rotterdam waarop te zien is dat iemand een fiets steelt. Naar aanleiding van die film worden vragen gesteld over het juridisch kader, hoe het incident in beeld is gebracht en hoe het is doorgegeven aan de meldkamer.
In de cursus wordt gebruik gemaakt van filmmateriaal waarop strafbare feiten waarneembaar zijn. Cursisten leren deze herkennen en het juridische kader benoemen. Dit komt overeen met hun praktijkexamen. In het bewakingsgebied van de camera's worden diverse(strafbare) scenario's weggezet. Observanten in de Cameratoezichtruimte(CT-ruimte) moeten surveillerend met de camera de scenario's herkennen en juist hierop acteren. Vervolgens wordt feedback gegeven op het bedienen van de camera, het melden en rapporteren van het incident, waarbij het juridisch kader wordt besproken.
Huiswerkopdrachten bestaan onder andere uit het controleren op de fysieke beveiliging van de CT- ruimte, de beveiligingsprotocollen, voorkomen van datalekken en dergelijke. De uitkomst hiervan wordt vergeleken met de geldende wet- en regelgeving. De theoretische kennis wordt in de cursus behandeld en getoetst door MC-vragen en open vragen. De vaardigheden om incidenten waar te nemen wordt getoetst door het tonen van filmbeelden waar incidentenplaats vinden.
Voor deelname aan de Module Cameratoezicht is een BOA getuigschrift of aanstelling als buitengewoon opsporingsambtenaar vereist. Het opleidingsniveau wordt ingeschaald op MBO 3 niveau.
In totaal duurt de module Cameratoezicht 3 - 4 weken. De 3 lesdagen worden klassikaal verzorgd, waarbij we uitgaan van 1 lesdag per week. De lesdagen worden gecombineerd met thuisstudie en e-learning. De mate van thuisstudie is sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en de vooropleiding van de deelnemer. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met onze opleidingsadviseurs.
De module Cameratoezicht wordt afgesloten met twee examens die, onder verantwoordelijkheid van ExTH, door het SVPB worden afgenomen:
Wanneer u het examen met voldoende resultaat heeft afgerond ontvangt u van ExTH/SVPB het certificaat Cameratoezicht. Dit is één van de vier certificaten van de PHB domein 1 die meetelt om uw BOA-akte te kunnen verlengen.
Ieder voor- en najaar staan de PHB modules gepland via open inschrijving op diverse locaties en data. Iedere individuele deelnemer kan hiervoor worden ingeschreven. De genoemde opleidingskosten zijn voor onze open inschrijving en zijn inclusief:
Heeft u meerdere kandidaten voor de opleiding, neemt u dan contact op met onze opleidingsadviseur voor meer informatie over de incompany mogelijkheden en de daarbij horende tarieven.
Module 4 van de PHB domein I is een keuzemodule. Dit wil zeggen dat u kunt kiezen uit een 4-tal verschillende modules:
Wilt u meer informatie over de keuzemodules? Neemt u dan contact op met één van onze opleidingsadviseurs handhaving via 0346-217421 of opleidingsadvies@nivoo.nl.